Nawyki żywieniowe
To, że dieta może wpływać na nasze zdrowie i samopoczucie – nikogo już dzisiaj nie dziwi. Dlatego należy pamiętać, że to, co zjemy, może wywrzeć efekt między innymi na nasze stawy. I chociaż to, co jemy to nie jedyny czynnik wpływający na nasz organizm, efekty świadomego odżywiania mogą być zbawienne – szczególnie dla tych, którzy chcą zadbać o swój aparat ruchu. Co możemy więc zrobić?
Przede wszystkim, powinniśmy unikać czerwonego mięsa. Jest ono bogate w tłuszcze nasycone. Zamiast nich, warto włączyć do diety kwasy tłuszczowe, takie jak omega-3. Znajdziemy je w takich produktach, jak ryby morskie (np. łosoś, tuńczyk, czy popularny śledź) a także w siemieniu lnianym i orzechach.
Jeśli masz ochotę na coś słodkiego, zastąp bogate w cukry słodycze czymś zdrowszym. Unikaj czekolady i ciast. Zamiast nich, wybierz suszone lub świeże owoce. Te również zawierają cukier, ale dostarczą nam oprócz tego wapnia i witamin. Szczególnie wartościowe są wiśnie i czereśnie. Pamiętaj też, że owoce i warzywa to podstawa zdrowego odżywiania.
Ważne – dieta to nie tylko to co zjadamy, ale również to, co wypijamy. Unikaj zatem słodkich napojów i soków, a zamiast nich sięgnij po wodę i herbatę i to najlepiej bez cukru.
Pomyśl też o tym, jakie produkty, które spożywasz na co dzień można łatwo zastąpić zdrowszymi alternatywami. Zamiast mięsa, jedz więcej warzyw strączkowych. Zwykłe pieczywo zastąp pełnoziarnistym. Unikaj szkodliwych tłuszczów, a w zamian postaw na te dobre – roślinne, takie jak olej roślinny czy oliwa z oliwek.
Pamiętaj – te nawet niewielkie zmiany w sposobie odżywiania mogą okazać się niezwykle korzystne.
Kasze, pasty i zupy
Gdy kolejne lato jest już za nami, wraz z jesienią i zimą nadchodzi czas refleksji nad przemijaniem. Dni stają się coraz krótsze, pogoda nie zawsze dopisuje – jest zimno i wilgotno, a to często skutkuje zaostrzeniem dolegliwości ze strony układu ruchu. Więcej przebywamy w domu i mniej się ruszamy. Być może dlatego w swoim ubiorze, otoczeniu oraz na talerzu poszukujemy optymistycznych, słonecznych barw.
Jesienne potrawy zatrzymują ciepło, koloryt lata oraz potrzebne nam składniki. Ulubioną jesienną barwą wielu osób jest pomarańczowy, bo jesień – to przecież zapowiedź zbiorów dyni, gotowania kompotu śliwkowego z kardamonem i goździkami oraz generalnie przestawianie się na rozgrzewające i wartościowe potrawy. Do przepisów na chłodniki warto wrócić latem.
Jeżeli chodzi o warzywa, to faworytem często bywa wspomniana wcześniej dynia, która syci, a nie tuczy. Z dyni można ugotować zupę – na słodko lub na ostro. Dynię można upiec i dodać do sałatek. Z dyni można wreszcie przygotować rozpływający się w ustach pyszny hummus z dynią.
Bardzo cenione są również cukinia – za jej lekkostrawność oraz czerwona papryka. Warzywa te często przygotowywane są na ciepło, np. z kaszą jaglaną.
Zimą mamy też ochotę na ciepłe dania – jak np. zupy – kremy, które mają wiele zalet.
Krem z brokułów
Składniki:
1 brokuł
4 szklanki wody (ilość wody zależy od wielkości warzyw)
2 ziemniaki
1 pietruszka
1 kawałek selera (150 gram)
1 cebula
1 kawałek pora (ok 3cm)
2 ząbki czosnku
1 cm imbiru
2 łyżki oleju rzepakowego
Czytaj więcej
Przyprawy – ok. ¾ łyżeczki kurkumy, szczypta papryki chili, oregano, pieprz, pół łyżeczki soli himalajskiej,
Do podania: 150 ml jogurt naturalnego lub śmietany 18%, prażone pestki dyni, opcjonalnie natka pietruszki.
Przygotowanie:
- Obierz wszystkie warzywa. W garnku żeliwnym podsmaż na oleju pocięty na drobną kosteczkę imbir z cebulą i z posiekanym czosnkiem. Następnie dodaj przyprawy: kurkumę, pieprz, paprykę chili i mieszaj przez chwilę.
- Dodaj warzywa – pokrojoną na małą kostkę pietruszkę i seler, duże kostki ziemniaków.
- Dolej 4 szklanki gorącej wody. Gdy warzywa zmiękną, dołóż różyczki brokuła (można wykorzystać również twarde części). Gotuj do miękkości, bez przykrycia. Następnie dopraw solą i oregano. Kilka różyczek brokuła wyjmij – do dekoracji.
- Na koniec zupę zmiksuj na gładki krem (blenderem ręcznym).
- Podawaj z kleksem jogurtu naturalnego lub śmietaną, uprażonymi pestkami dyni, różyczkami brokuła i opcjonalnie drobno posiekaną natką pietruszki.
Humus z dynią
Składniki:
1 szklanka (200g) suchej ciecierzycy / 3 szklanki zimnej wody (moczyć przez całą noc)
2 szklanki (400g) puree z upieczonej dyni
pasta tahini własnej roboty (1 szklanka jasnego łuskanego sezamu + 2 łyżki oleju lnianego)
2 ząbki czosnku,
1 szczypta kuminu (do smaku)
1 szczypta papryki (do smaku)
1⁄2 łyżeczki kurkumy
1 duża szczypta soli himalajskiej (do smaku)
1⁄2 cytryny
1⁄4 szklanki zimnej wody
Czytaj więcej
Do podania: ziarenka ciecierzycy, drobno pokrojona natka pietruszki lub kolendry, czarnuszka, papryka (słodka, chilli, ostra), oliwa z oliwek lub olej lniany
Przygotowanie:
- Ciecierzycę mocz przez całą noc w wodzie. Następnie przepłucz, zalej świeżą wodę i gotuj do miękkości około 90 minut. Opłucz ugotowaną ciecierzycę zimną wodą. W efekcie otrzymasz około 2,5 szklanki ugotowanej ciecierzycy. Do stworzenia pasty wystarczą nam 2 szklanki, resztę odkładamy do dekoracji.
- Pokrój dynię na kawałki, najlepiej na ćwiartki, tak aby były nie za duże i nie za małe. Upiecz dynię, miąższem do góry, w piekarniku w temperaturze 180 stopni C, do miękkości – ok 40 minut (czas pieczenia zależy od wielkości i rodzaju dyni). Schłodzony miąższ dyni zmiksuj. Do hummusu odłóż 2 szklanki, pozostałą dynię jeżeli została, wykorzystaj do innych dań.
- Zrób pastę tahini: Rozgrzej patelnię, następnie zmniejsz ogień. Partiami, delikatnie upraż sezam, tak aby się nie przypalił. Ziarna sezamu połącz z olejem i zmiksuj blenderem. Czas miksowania – ok 7 minut (rób przerwy, by nie przegrzać blendera).
- Zblenduj ciecierzycę z przygotowaną pastą tahini, puree dyniowym na gładką masę. Następnie dodaj wyciśnięty sok z cytryny, czosnek, kumin, kurkumę, pieprz, paprykę, sól. Miksując stopniowo dolewaj zimną wodę – tak aby powstała gładka pasta o takiej konsystencji, którą można nałożyć na pieczywo.
- Gotowy hummus można posypać natką pietruszki, kolendrą, czarnuszką, papryką, skropić oliwą z oliwek lub olejem lnianym. Świetnie pasuje do chleba, warzyw oraz do kasz.
Kasza jaglana z warzywami
Składniki:
1 szklanka kaszy jaglanej
2,5 szklanki zagotowanej wody
1 łyżka oleju
1 szczypta soli
1 cukinia
1⁄2 czerwonej papryki
1⁄2 żółtej papryki
1 cebula
2 ząbki czosnku
1 cm imbiru
Olej rzepakowy do smażenia
Czytaj więcej
Przyprawy: 1 łyżeczka kurkumy, duża szczypta soli, szczypta pieprzu, szczypta papryki chili, oregano, opcjonalnie natka pietruszki i koperek.
Przygotowanie:
- Kaszę jaglaną przepłucz kilkakrotnie wodą. Przelej na sitku wrzątkiem, aby nie była gorzka. Przełóż kaszę do rondla i wlej 2,5 szklanki zagotowanej wody. Dodaj szczyptę soli, olej i gotuj na małym ogniu ok 20 minut. W trakcie gotowania nie mieszaj kaszy. Następnie zdejmij kaszę z palnika i pozostaw pod przykryciem na kilka minut, aby doszła do siebie.
- W trakcie gotowania – przygotuj warzywa: podsmaż na oleju rzepakowym pocięty na drobną kosteczkę imbir z cebulą i z posiekanym czosnkiem. Następnie dodaj przyprawy: kurkumę, paprykę chili, pieprz i mieszaj przez chwilę. Dodaj pozostałe warzywa – pokrojoną na kostkę paprykę, cukinię. Gdy warzywa zmiękną, dopraw solą i oregano.
- Podawaj na gorąco. Na przygotowaną kaszę wyłóż kolorowe warzywa. Opcjonalnie – posyp natką pietruszki lub koperkiem.
Sałatki warzywne
Carpaccio z pieczonych buraków z pomarańczą
Składniki:
2 pieczone buraki
1 duża pomarańcza
1 duża garść rukoli
50 gram sera fety
Podprażone pestki słonecznika
Dressing: 1 łyżeczka oleju lnianego, 1 łyżka soku z cytryny, 1 łyżeczka miodu
Czytaj więcej
Przygotowanie:
- Umyj buraki. Upiecz je, zawinięte w folię aluminiową, w temperaturze 200 stopni – około 40-50 minut (czas pieczenia zależy od wielkości warzyw). Poczekaj aż wystygną, następnie obierz, pokrój na talarki.
- Obierz pomarańczę i pokrój na cienkie plastry.
- Na talerzu wyłóż rukolę. Przekładaj na przemian plastry pomarańczy z talarkami buraków. Posyp pestkami słonecznika oraz pokruszoną na kawałki fetą.
- Wymieszaj składniki dressingu, przed podaniem polej sałatkę.
Delektujcie się tak prostym, a zarazem tak wykwintnym daniem.
Kolorowa sałatka z kurczaka
Składniki:
1/2 kg piersi z kurczaka
1/3 sałaty lodowej
2 duże garście rukoli
1/2 papryki czerwonej
1/2 papryki żółtej
2 pomidory
1 garść pokruszonych orzechów włoskich,
1 garść podprażonych pestek słonecznika
Czytaj więcej
Dressing: 1 łyżka miodu, 3 łyżki oleju lnianego, 2 łyżki soku z cytryny, 1⁄2 łyżeczki musztardy
Przyprawy: sól, pieprz, bazylia, 3 listki laurowe, 3 ziarenka ziela angielskiego
Przygotowanie:
- Włóż ostrożnie pierś z kurczaka do gotującej się wody (z dodatkiem listków laurowych oraz ziela angielskiego). Gotuj do miękkości – ok 20 minut. Następnie poczekaj aż mięso wystygnie. Pokrój na kawałki, wymieszaj z przyprawami tj. z solą, pieprzem, bazylią.
- Umyj warzywa i osusz. Pokrój na kostkę pomidory, paprykę oraz na większe kawałki sałatę lodową.
- Przełóż do dużej miski i wymieszaj: warzywa, kurczak, pestki słonecznika i orzechy włoskie.
- Przygotuj dressing z podanych składników, polej sałatkę.
Sałatkę tę przygotowuje się w „mgnieniu oka”, wystarczy tylko mieć składniki. Jest smaczna i pożywna, poza tym bardzo szybka w przygotowaniu.
Sałatka ze śledziem
Składniki:
2 ziemniaki
1 pietruszka
2 marchewki
1 kawałek selera (150 gram)
2 ogórki kiszone
150 gram mrożonego groszku
1 jabłko
1 kawałek pora (ok 2 cm)
2 płaty śledziowe (matiasy z oleju)
Dressing: 1 łyżka majonezu, 1 łyżka jogurtu naturalnego, 2 łyżki oleju lnianego
Przyprawy: sól, pieprz
Czytaj więcej
Przygotowanie:
- Umyj warzywa. Ugotuj do miękkości: ziemniaki, pietruszkę, marchewki, seler. Poczekaj aż wystygną, następnie obierz ze skórki i pokrój na drobną kostkę.
- Groszek mrożony zalej wrzącą woda, gotuj przez 1-2 minuty (dzięki temu nie straci pięknego, zielonego koloru).
- Pokrój w kostkę pozostałe składniki: jabłko, por, śledzie.
- Wszystkie składniki włącznie z dresingiem połącz w misce, dopraw solą i pieprzem do smaku.
Jest to kolejna pyszna, zdrowa i szybka sałatka, zaliczana przez wielu do tzw „comfort food”. Poza tym, krojenie produktów, dbanie o to, by każdy kawałeczek był do siebie podobny – wycisza, pozwala skupić się na tej jednej, jedynej czynności i działa niczym najlepsze ćwiczenia z mindfulness.
Soki, smoothie i galaretki
Sok czerwony
Składniki:
1 burak,
1 jabłko,
1/4 cytryn,
1 łyżeczka oleju lnianego
Czytaj więcej
Przygotowanie:
- Umyj dokładnie owoce i warzywa. Zdejmij skórkę z cytryny. Z jabłka usuń gniazda nasienne (nie obieram skórki z jabłka ani z buraka). Pokrój składniki na kawałki.
- Przygotowane produkty włóż do wyciskarki.
- Do gotowego soku dodaj łyżeczkę oleju lnianego.
Tak przygotowany sok, zazwyczaj serwuje się na początku dnia.
Zielone smoothie
Składniki:
2 średnie liście jarmużu
1 kiwi
1 jabłko
1 banan
1 szklanka wody
1/2 łyżeczki spiruliny
Czytaj więcej
Przygotowanie:
- Umyj owoce i warzywa. Oderwij miękkie części jarmużu od twardej łodygi. Usuń gniazdo nasienne z jabłka. Obierz banana i kiwi ze skórki.
- Pokrój składniki na kawałki, następnie przełóż do pojemnika, dodaj wodę i zblenduj (blenderem ręcznym). Do gotowego smoothie – dodaj spirulinę i wymieszaj.
Tak przygotowany napój to “superfood”.
Galaretka owocowo – jogurtowa
Składniki:
2 kaki (można zastąpić innymi owocami, nawet mrożonymi)
1 łyżka soku z cytryny
2 łyżki soku z pomarańczy
200 ml jogurtu naturalnego (greckiego)
3 łyżeczki miodu
2 łyżeczki żelatyny
2 łyżki wody
Czytaj więcej
Przygotowanie:
- Umyj 2 kaki, i obierz ze skórki. Zblenduj (blenderem ręcznym) z łyżką soku z cytryny oraz 2-ma łyżkami soku z pomarańczy.
- Rozpuść 2 łyżeczki żelatyny w 2 łyżkach przegotowanej, gorącej wody. Poczekaj aż przestygnie. Podziel na 2 części.
- Do gotowego musu owocowego dodaj połowę rozpuszczonej żelatyny, 1 łyżeczkę miodu. Wymieszaj.
- Drugą połowę żelatyny oraz 2 łyżeczki miodu dodaj do jogurtu naturalnego. Wymieszaj.
- Przełóż składniki do salaterki: na dno wylej mus owocowy, następnie jogurt. Wstaw do lodówki do stężenia.
- Po wyjęciu – udekoruj: listkami mięty, kawałkami owoców.
Będąc młodym, często pozwalamy sobie na lody, kawałek ciasta czy czekoladę. Przychodzi jednak taki czas, gdy niestety nie można się objadać bezkarnie łakociami. W okresie menopauzy spowalnia się przemiana materii i należy z większą uwagą planować swoją dietę. Gdy mamy ochotę na coś słodkiego warto więc zaserwować sobie pyszną galaretkę owocowo – jogurtową. Dodatkowo, podana w pucharku – wygląda pięknie, niczym najlepszy deser z menu paryskiej kawiarenki.
Zobacz także:
Siła wewnętrzna
Poza dobrym samopoczuciem jest mnóstwo powodów, dla których warto nauczyć się radzić sobie ze stresem, i budować w sobie wewnętrzną siłę.
Aktywność fizyczna
Istnieje kilka powodów,
dla których warto ćwiczyć stawy.
Poznaj ćwiczenia wzmacniające
stawy kolan, barków i bioder.